Friday, December 21, 2018

General Knowledge MCQ Set I

GK


General Knowledge MCQ Set I

(1) Which state in India became the first carbon-free state in India?

(a) Uttarakhand
(b) Himachal Pradesh
(c) Kerala
(d) Mizoram
Answer: b

(2) Which of the following countries does not surround the Caspian Sea?

(a) Kazakhstan
(b) Iran
(c) Uzbekistan
(d) Turkmenistan
Answer: c

(3) When did the first elected Parliament of India come into being?

(a) March 1949
(b) November 1950
(c) February 1951
(d) April 1952
Answer: d

(4) Market and fairs, came under which list of the Constitution of India?

(a) State List
(b) Union List
(c) Residuary List
(d) Concurrent List
Answer: a

(5) The first Physician to use Chloroform as an unaesthetic is :

(a) Edward Jenner
(b) William Hervey
(c) James Simpson
(d) John Logie Baird
Answer: c

(6) Which of the following day is celebrated as a technology day in India?

(a) April 15th
(b) May 3rd
(c) March 25th
(d) May 11th
Answer: d

(7) The state that produces a large quantity of rubber is :

(a) Kerala
(b) Madhya Pradesh
(c) Assam
(d) Karnataka
Answer: a

(8) Which of the following state does not have Legislative Council?

(a) Andhra Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Maharashtra
Answer: b

(9) Which is the largest ephemeral salt lake in India?

(a) Sambhar
(b) Degana
(c) Kolleru
(d) Didwana
Answer: a

(10) Which of the following materials was the Statue of Liberty constructed?

(a) Limestone
(b) Silver
(c) Marble
(d) Copper
Answer: d

(11) SIDBI is having its Headquarter at –

(a) New Delhi
(b) Lucknow
(c) Nagpur
(d) Mumbai
Answer: b

(12) Elephant mountains are also called as

(a) Anaimalai Hills
(b) Khasi Hills
(c) Cardamom Hills
(d) Mahendragiri Hills
Answer: a

(13) Which of the following is not correctly matched?

(a) Volga – Russia
(b) Zaire – Africa
(c) Lena – Australia
(d) Parana – S. America
Answer: c

(14) Which of the following tests is used to detect Tuber – culosis?

(a) Widal Test
(b) Mantoux Test
(c) Elisa Test
(d) None of these
Answer: b

(15) Which of the following sector is providing minimum employment to the Indians?

(a) Textile
(b) Petroleum
(c) Leather
(d) Mining
Answer: a

(16) Lake Pichola is located in –

(a) Jaipur
(b) Jodhpur
(c) Bikaner
(d) Udaipur
Answer: d

(17) Which of the following hills are located in Meghalaya?

(a) Satpura
(b) jaintia Hills
(c) Javadi Hills
(d) Shevaroy Hills
Answer: b

(18) Who is the author of the book “ God Created The Integers“?

(a) Stephen Hawking
(b) V.S.Naipul
(c) Anita Nair
(d) None of the above
Answer: a

(19) Who is the founder of All India Harijan Sewak Sangh?

(a) M.G.Ranade
(b) B.R.Ambedkar
(c) M.K.Gandhi
(d) Jatiba Phule
Answer: c

(20) In which year Wetland Conservation Programme was started?

(a) 1982
(b) 1989
(c) 1980
(d) 1987
Answer: d

(21) Which of the following is not a tributary of Godavari river?

(a) Saleri
(b) Pranthia
(c) Subarnarekha
(d) Indravati
Answer: c

(22) Who was the first women Nobel laureate?

(a) Mother Teresa
(b) marie Curie
(c) Selma Lagerlof
(d) None of the above
Answer: b

(23) 15th SAARC summit was held in –

(a) Colombo
(b) Islamabad
(c) New Delhi
(d) Kathmandu
Answer: a

(24) A Multiproduct Special Economic Zone (SEZ) near the Mundra Port is being developed by –

(a) Adani Group
(b) DLF Group
(c) Reliance
(d) None of the above
Answer: c

(25) Which of the following does not have Rupee as its Currency?

(a) Seychelles
(b) Nepal
(c) Mauritius
(d) Bhutan
Answer: d

TO BE CONTINUED...........

No comments:

Post a Comment

Please do not enter any Link in the comment box.

Featured Post

ugb semester 2 exam form fill up and malda women's college payment

 UGB SEMESTER 2 EXAM FORM FILL UP 2022 UGB 2ND SEMESTER STUDENT LOGIN PAGE Malda Women's College STUDENT PORTAL সম্পূর্ণ ভিডিও দেখে সহজে...