Friday, December 21, 2018

General Awareness Practice Set I

GK - GA -GI

General Awareness Practice Set I

(1) ‘Hire and Fire’ is the policy of

(a) Traditional Economy
(b) Mixed Economy
(c) Socialism
(d)Capitalism
Answer: d

(2)The latest volume of foodgrains to be given per family as determined under ‘Annapurna Scheme’ is

(a) 40kg
(b) 10kg
(c) 20kg
(d)35kg
Answer: d

(3)The fish catch by Indian fishermen in the international waters are part of the GDP of

(a)India and Indonesia
(b) India
(c) India and Sri Lanka
(d)Sri Lanka
Answer: b

(4)The Nobel Prize for Economics was instituted by

(a) World Bank
(b) The Nobel Committee
(c) Sweden’s central bank
(d)Alfred Nobel
Answer: c

(5)The main competitor for the Indian jute industry is

(a) Jpan
(b) Bangladesh
(c) Nepal
(d)China
Answer: b

(6)Which of the following items is under the State List ?

(a) Defence
(b) Education
(c) Criminal Law
(d)Agriculture
Answer: d

(7) ‘Dual citizenship’ is a feature of

(a) Presidential government
(b) Partiamentary government
(c) Federal government
(d)Unitary government
Answer: c

(8)In the constitution of India, which article mentions about the establishment of Welfare State in India ?

(a) 69
(b) 59
(c) 39
(d)99
Answer: c

(9)The essential feature of democracy is giving prominence to the

(a) Civil Society
(b) Citizen
(c) Judiciary
(d)Executive
Answer: b

(10)Which of the following writs can lie only against a person holding a public office ?

(a) Certiorarious
(b) Prohibition
(c) Mandamus
(d)Habeas corpus
Answer: c

 TO BE CONTINUED.....................

No comments:

Post a Comment

Please do not enter any Link in the comment box.

Featured Post

ugb semester 2 exam form fill up and malda women's college payment

 UGB SEMESTER 2 EXAM FORM FILL UP 2022 UGB 2ND SEMESTER STUDENT LOGIN PAGE Malda Women's College STUDENT PORTAL সম্পূর্ণ ভিডিও দেখে সহজে...